Interesting Walnut Facts

Орехите се продават най-често обелени, в насипно състояние или вакуумирани пликчета. Ако купувате такива, огледайте ги внимателно за бели на вид стърготини.
Това най-често е знак, че са стари и зле съхранявани. Ако се изкушите да купите орехи с черупки, имайте предвид, че зле съхранявани те се развалят бързо при излагане на влага, топлина или директна слънчева светлина.
Обвивката им трябва да е хрупкава. Избягвайте тези, които са меки, сбръчкани или гранясали.
Съхранявайте орехите в плътно запечатани сухи контейнери, далеч от пряка светлина, нагряване и влага. Необелени орехите могат да се съхраняват два до три месеца.
Обелените трябва да се запазват в хладилник, за да не гранясат. Така те могат да се съхраняват за период от половин година.
Ако замразите обелените орехи във фризер, ще ги запазите за цяла година.
Орехът се използва като дървен материал. Притежава добри якостни свойства, не се измята, не набъбва и не засъхва много. Обработва се гладко и добре се лакира.

Листата на ореха са с голямо съдържание на йод и чаят, приготвен от тях, се пие за профилактика на гуша, атеросклероза и йодна недостатъчност.
Ореховите ядки са богати на белтъчини, мазнини, железни, фосфорни, магнезиеви и други минерални соли, на витамини от В-група и цяла гама от микроелементи. Зелените орехчета са богати на витамин С. От тях се приготвя спиртна настойка, която се приема при възпалителни процеси в устната кухина. Могат да се използват и за орехов ликьор или сладко.
Какво ги прави толкова полезни?
Орехите са богати на фибри, витамини от В-група, антиоксиданти като витамин Е, белтъчини, мазнини, железни, магнезиеви и други минерални соли, както и цяла гама от микроелементи. Имат значително по-високи количества омега-3 мастни киселини, в сравнение с други ядки.
Листата на ореха имат високо съдържание на йод и чаят, приготвен от тях, се препоръчва за профилактика на йодна недостатъчност, гуша и атеросклероза.
За какво са полезни орехите?
Спомагат здравословния начин на живот. Идеалното съотношение на Омега-6 и Омега-3 мастни киселини е 4:1. Това е от съществено значение за здравословния начин на живот. А именно такова е и съотношението между тези две основни мастни киселини в орехите!
Източник: Орехи – здравословната алтернатива на бирения фъстък